Η 5η ΒΡΑΔΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 5η Βραδιά Διαλόγου που διοργάνωσε ο ΙΔΕΟΤΟΠΟΣ την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017 στις 19.30 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αίτιον (Τζιραίων 8-10, Μακρυγιάννη - Σταθμός Μετρό: Ακρόπολη). Το θέμα της βραδιάς διαλόγου είναι:

Είναι πάντα ο χρόνος χρήμα;

Προσκεκλημένοι ήταν οι:
Μάκης Ανδρονόπουλος (δημοσιογράφος – οικονομικός συντάκτης και συγγραφέας).
Θανάσης Γεωργάς (ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής)
Δήμητρα Σάββα (φοιτήτρια)
Ξένια Τσέλιγκα (μουσικός - εκπαιδευτικός).
Την εκδήλωση συντόνισε η Εταίρος και Ταμίας του ΔΣ της Εταιρίας ΙΔΕΟΤΟΠΟΣ Μαρία Ντίνου.

Οι συμμετέχοντες, αφού αψήφησαν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους όγκους των σκουπιδιών, επέλεξαν το ποτό ή το αναψυκτικό που θα τους δρόσιζε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε διαφορετικά σε σχέση με τις μέχρι τώρα βραδιές διαλόγου. Η Ξένια Τσέλιγκα με το ακορντεόν της τραγούδησε το τραγούδι της Αφροδίτης Μάνου σε μουσική Νίκου Πορτοκάλογλου Ο χρόνος είναι κρίμα.

Στην συνέχεια η Μαρία Ντίνου αφού αναφέρθηκε στις δράσεις που κάνει ο ΙΔΕΟΤΟΠΟΣ παρουσίασε τους προσκεκλημένους και αναφέρθηκε τους κανόνες διεξαγωγής του διαλόγου που είναι οι ακόλουθοι:
1. Σεβόμαστε κάθε συμμετέχοντα στην συζήτηση και την άποψη που εκφέρει. Δεν διακόπτουμε και δεν μιλούμε με απαξίωση για κάποιον.
2. Δεν μονοπωλούμε τον χρόνο της συζήτησης, επιτρέποντας σε όλους να παρουσιάσουν την άποψή τους.
3. Ακούμε με προσοχή τον εκάστοτε ομιλητή και δεν έχουμε ως μόνο στόχο να βρούμε επιχειρήματα για να αντικρούσουμε την άποψή του.
4. Δεν χρησιμοποιούμε στον λόγο μας ρατσιστικές, ομοφοβικές, σεξιστικές ή παιδοφιλικές αναφορές.

Ακολούθησε ο Μάκης Ανδρονόπουλος ο οποίος παρουσίασε δύο ιστορίες που αφορούσαν την αξία που έχει η σωστή εκμετάλλευση του χρόνου και αναφέρθηκε στο ερώτημα αν ο χρόνος είναι επίκτητος για τον Άνθρωπο. Η εισήγηση του έχει αναρτηθεί στο ιστολόγιό του και μπορείτε να την δείτε πατώντας ΕΔΩ.

Τον λόγο στην συνέχεια πήρε η Ξένια Τσέλιγκα η οποία μέσα από ένα ποίημα και ένα απόσπασμα από λογοτεχνικό κείμενο αναφέρθηκε στον χρόνο. Μίλησε ιδιαίτερα για την σχέση του χρόνου με την μουσική και στο ότι νόημα μπορεί να δώσει η δράση μας στον χρόνο.

Η παρέμβαση του Θανάση Γεωργά ακολούθησε. Παρουσίασε την περίπτωση ενός θεραπευόμενού του που θεωρούσε ότι είχε χάσει την χαρά της ζωής λόγω του τρόπου που ζούσε. Ανάφερε ότι θεωρεί τον άνθρωπο διττό όν που έχει αίσθηση τόσο του Είναι όσο και του Υπάρχειν, αν και σίγα - σίγα τείνει να χάσει την Ύπαρξή του.

Ακολούθησε η παρέμβαση ενός νέου ανθρώπου της Δήμητρας Σάββα. Προσέγγισε τις έννοιες χρόνος και χρήμα τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Επισήμανε ότι ο χρόνος φέρνει αναμνήσεις και βιώματα και πρέπει να αξιοποιείται και κατέληξε λέγοντας ότι η ουσία της ζωής είναι ο χρόνος και ο χρόνος είναι χρήμα όταν τον εκμεταλλευόμαστε σωστά με την οργάνωσή του.

Οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων 'άναψαν τα αίματα' και η συζήτηση που ακολούθησε είχε ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις και έθεσε νέα στοιχεία στην εξέταση του θέματος. Μερικά από τα ζητήματα που θίχτηκαν αφορούσαν ερωτήματα όπως αν το χρήμα είναι ένας νέος θεός, αν υπάρχει ισοπέδωση των φάσεων της ζωής του ανθρώπου και της καθημερινότητάς του, αν ο χρόνος είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο και αν η μεταβολή που είναι ο χρόνος μπορεί να επέλθει με διαφορετικούς τρόπους.

Η διάρκεια της εκδήλωσης ήταν μεγαλύτερη από δύο ώρες και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων έκδηλο μέχρι και την τελευταία στιγμή της. Στο τέλος της η Μαρία Ντίνου συνόψισε τα ζητήματα που θίχτηκαν κατά την διάρκειά της. Ολοκληρώθηκε δε όπως είχε ξεκινήσει. Με το τραγούδι της Αφροδίτης Μάνου ερμηνευμένο από την Ξένια Τσέλιγκα.

063-xronos

    DSC00210-xronos

DSC00213 xronos

   DSC00216-xronos

076-xronos

   DSC00218-xronos

 

 

Back to top
Back to top