Από τα Quarks μέχρι το Σύμπαν

 

Στο σημείωμα αυτό στην πραγματικότητα θα παρουσιάσουμε τις ιστοσελίδες ενός μαθήματος που απευθύνεται στους τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Το μάθημα είναι το Φ-403 ¨Από τα Quarks μέχρι το Σύμπαν". Αποτελεί μία συνοπτική επανάληψη της ύλης που έχουν ήδη διδαχθεί οι φοιτητές (με κάποιες συμπληρώσεις) αλλά σε επίπεδο μαθηματικών που να μην ξεπερνά το αυτό του Λυκείου και με έμφαση στην φυσική κατανόηση. Τονίζεται η ισχύς της διαστατικής ανάλυσης στην εξαγωγή τύπων και η καίρια σημασία των τριών νόμων της κβαντομηχανικής (Heisenberg, Pauli, Schroedinger) για την ερμηνεία του Κόσμου από το επίπεδο των πρωτονίων/νετρονίων μέχρι το Σύμπαν.

Γιατί όμως να ενδιαφέρει τον επισκέπτη του διαδικτύου αυτή η σειρά των ιστοσελίδων; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πραγματικά δεν ενδιαφέρει όλους τους επισκέπτες αλλά αυτούς που ενδιαφέρονται για θέματα που έχουν σχέση με την ύλη του μαθήματος. Σε αυτό το πλαίσιο οι ιστοσελίδες μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη από αυτές αφορούν τα videos των διαλέξεων του καθηγητή Λευτέρη Οικονόμου και τα αρχεία με τις παρουσιάσεις τόσο του ιδίου όσο και του καθηγητή Στέφανου Τραχανά. Στα videos μπορεί ο επισκέπτης να παρακολουθήσει τα μαθήματα του καθηγητή Οικονόμου τα οποία αφορούν τόσο την δομή της ύλης όσο και την εξέλιξη του Σύμπαντος.

Η δεύτερη κατηγόρια απευθύνεται σε περισσότερα άτομα και αυτός είναι ο λόγος που παρουσιάζουμε τις ιστοσελίδες αυτές. Πρόκειται για την σε μορφή PDF εμφάνιση όλων των τευχών του περιοδικού Quantum, των ετών 1994 μέχρι και 2001 που κυκλοφορούσε από τις Εκδόσεις Κάτοπτρο.

Για αυτό και μόνο θεωρούμε ότι οι λάτρες της επιστήμης αξίζει να τις επισκεφτούν.


Η διεύθυνση είναι: http://ph403.edu.physics.uoc.gr/index.php

Το Ψακτήρι του internet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top
Back to top